36 Logic Puzzle Riddles For Kids With Answers

Published on:

Check out here the list of some best logic puzzle riddles for kids with answers.

Logic Puzzle Riddles [1 to 12]

1. A bad guy is playing Russian roulette with a six-shooter revolver. He puts in one bullet, spins the chambers and fires at you, but no bullet comes out. He gives you the choice of whether or not he should spin the chambers again before firing a second time. Should he spin again?

Answer: Yes. Before he spins, there’s a one in six chance of a bullet being fired. After he spins, one of those chances has been taken away, leaving a one in five chance and making it more likely a bullet will be fired. Best to spin again.

2. A brother and a sister were born in summer and in winter. The sister was not born in winter. Who was born in summer?

Answer: The sister.

3. A cowboy rides into town on Friday. He stays three days, then rides out of town on Friday. How?

Answer: The horse’s name was Friday

4. A few sheets were torn out of a magazine: from page 3 to page 8. How many sheets were torn out?

Answer: 3

5. A girl meets a lion and unicorn in the forest. The lion lies every Monday, Tuesday and Wednesday and the other days he speaks the truth. The unicorn lies on Thursdays, Fridays and Saturdays, and the other days of the week he speaks the truth. “Yesterday I was lying,” the lion told the girl. “So was I,” said the unicorn. What day is it?

Answer: Thursday. The only day they both tell the truth is Sunday; but today can’t be Sunday because the lion also tells the truth on Saturday (yesterday). Going day by day, the only day one of them is lying and one of them is telling the truth with those two statements is Thursday.

Read: Math Riddles

6. A pregnant lady named her children: Dominique, Regis, Michelle, Fawn, Sophie and Lara. What will she name her next child? Jessica, Katie, Abby or Tilly?

Answer: Tilly. She seems to follow the scale Do, Re, Me, Fa, So, La, and then Ti.

7. Alex is Charlie’s father. Who of them was born later?

Answer: Charlie.

8. Five people were eating apples, A finished before B, but behind C. D finished before E, but behind B. What was the finishing order?

Answer: CABDE. Putting the first three in order, A finished in front of B but behind C, so CAB. Then, we know D finished before B, so CABD. We know E finished after D, so CABDE.

9. George, Helen, and Steve are drinking coffee. Bert, Karen, and Dave are drinking soda. Using logic, is Elizabeth drinking coffee or soda?

Answer: Elizabeth is drinking coffee. The letter E appears twice in her name, as it does in the names of the others that are drinking coffee.

10. I am white and I am black. I am fast and I am not fat. I confuse many people with my style. Who am I?

Answer: Zebra.

11. I make two people out of one. What am I?

Answer: A mirror.

12. If a rooster lays an egg on the exact peak of a barn, which side does it fall?

Answer: Roosters don’t lay eggs.

Logic Puzzle Riddles [13 to 24]

13. If you have a cube, each edge two inches long, how many total square inches are there among all eight sides?

Answer: Hard to say, since cubes have six sides.

14. In the picture there are Charlie, Kate and Phoebe. The girls are not standing next to each other. What mask is Charlie wearing?

Answer: Frog.

Read: Best Riddles for kids

15. Is it correct to say “the yolk of eggs is white” or “the yolk of eggs are white”?

Answer: Neither, the yolk of eggs are yellow.

16. Is it legal for a man to marry his widow’s sister?

Answer: No, because he’s dead

17. It occurs once in a minute, twice in a moment, but never in an hour.

Answer: The letter M

18. Jack is looking at Anne. Anne is looking at George. Jack is married, George is not, and we don’t know if Anne is married. Is a married person looking at an unmarried person?

Answer: Yes. If Anne is married, then she is married and looking at George, who is unmarried. If Anne is unmarried, then Jack, who is married, is looking at her. Either way, the statement is correct.

19. Let’s pretend we’re on the metric system and use kilograms instead of pounds to give us a starting base number of 100. Four people (Alex, Brook, Chris and Dusty) want to cross a river in a boat that can only carry 100kg. Alex weighs 90kg, Brook weighs 80kg, Chris weighs 60kg and Dusty weighs 40kg, and they have 20kg of supplies. How do they get across?

Answer: There may be a couple variations that will work, but here’s one way: Chris and Dusty row across (combined 100kg), Dusty returns. Alex rows over, and Chris returns. Chris and Dusty row across again, Dusty returns. Brook rows across with the supplies (combined 100kg), and Chris returns. Chris and Dusty row across again.

20. Same situation, but two bullets are put in consecutive chambers. Should you tell the bad guy to spin the chambers again?

Answer: No. With two bullets, you have two chances in six (or one in three) to get hit with a bullet before he fires the first time. Because we know the previous round was one of four empty chambers, that leaves four positions the gun could now be in, with only one followed by a bullet; therefore leaving you with a one in four chance the second round will fire. Since one in four is better odds than one in three, he shouldn’t spin again.

21. The day before two days after the day before tomorrow is Saturday. What day is it today?

Answer: Friday. The “day before tomorrow” is today; “the day before two days after” is really one day after. So if “one day after today is Saturday,” then it must be Friday.

22. The elevator can carry no more than 6 adults or no more than 9 children. What is the maximum number of children that can get into the elevator with 2 adults?

Answer: 6.

23. The giraffe is taller than the kangaroo but shorter than the palm. Which animal is the tallest?

Answer: The giraffe.

24. There are four floors in the building. The higher the floor, the more people live there. Which floor does the elevator go to most often?

Answer: To the 1st (zero) floor.

Logic Puzzle Riddles [25 to 36]

25. There are three people (Alex, Ben and Cody), one of whom is a knight, one a knave, and one a spy. The knight always tells the truth, the knave always lies, and the spy can either lie or tell the truth. Alex says: “Cody is a knave.” Ben says: “Alex is a knight.” Cody says: “I am the spy.” Who is the knight, who the knave, and who the spy?

Answer: We know Ben isn’t telling the truth because if he was, there would be two knights; so Ben could be either the knave or the spy. Cody also can’t be the knight, because then his statement would be a lie. So that must mean Alex is the knight. Ben, therefore, must be the spy, since the spy sometimes tells the truth; leaving Cody as the knave.

26. There are two ducks in front of a duck, two ducks behind a duck and a duck in the middle. How many ducks are there?

Answer: Three. Two ducks are in front of the last duck; the first duck has two ducks behind; one duck is between the other two.

27. There is a clothing store in Bartlesville. The owner has devised his own method of pricing items. A vest costs $20, socks cost $25, a tie costs $15 and a blouse costs $30. Using the method, how much would a pair of underwear cost?

Answer: $45. The pricing method consists of charging $5 for each letter required to spell the item.

28. There’s a variation that goes as follows: A man, his wife, and their son are in a car accident. They are all rushed to the hospital and the doctor says, “I can’t operate on him, he’s my son.”

Answer: The doctor is the man’s father and the boy’s grandfather.

29. Think of words ending in -GRY. Angry and hungry are two of them. There are only three words in the English language. What is the third word? The word is something that everyone uses every day. If you have listened carefully, I have already told you what it is.

Answer: Language

30. This one could also fall in the lying/truth category. A man is caught on the king’s property. He is brought before the king to be punished. The king says, “You must give me a statement. If it is true, you will be killed by lions. If it is false, you will be killed by trampling of wild buffalo. If I can’t figure it out, I’ll have to let you go.” Sure enough, the man was released. What was the man’s statement?

Answer: “I will be killed by trampling of wild buffalo.” This stumped the king because if it’s true, he’ll be killed by lions, which would render the statement not true. If it’s a lie, he’d be killed by wild buffalo, which would make it a truth. Since the king had no solution, he had to let the man go.

31. Today Tim has turned 1, and Martha has turned 1 month. How much older than Martha is Tim?

Answer: 12 times OR 11 months older.

32. What common English verb becomes its own past tence by rearranging its letters?

Answer: Eat

33. What is the one thing that all wise men, regardless of their religion or politics, agree is between heaven and earth? What is it?

Answer: The Word “And”

34. What letter comes next: O T T F F S S ?

Answer: The letter E

35. What loses its head in the morning and gets it back at night?

Answer: A pillow.

36. You’re at a fork in the road in which one direction leads to the City of Lies (where everyone always lies) and the other to the City of Truth (where everyone always tells the truth). There’s a person at the fork who lives in one of the cities, but you’re not sure which one. What question could you ask the person to find out which road leads to the City of Truth?

Answer: “Which direction do you live?” Someone from the City of Lies will lie and point to the City of Truth; someone from the City of Truth would tell the truth and also point to the City of Truth.