90 Best Lord Of The Rings Trivia Questions And Answers

Published on:

The Lord of the Rings is a series of three epic fantasy adventure films. The movie series in pop culture was created by one of the best authors in history. You can use the below Lord of the Rings trivia questions and answers to play with your friends.

1 to 30 Lord Of The Rings Trivia Questions And Answers

1. How does Frodo know Sam?

Answer: Sam is Frodo’s gardener

2. In “The Fellowship of the Ring”, what is the name of the ferry the hobbits use to escape the Black Riders?

Answer: Bucklebury Ferry

3. In the commentary, it was noted that he passed gas in the scene where the four hobbits ran from Farmer Maggot’s field and fell.

Answer: Frodo Baggins

4. The girls all think I’m lovely, My locks are bright and blonde, And up until quite recently, Of Dwarves I was not fond. Who am I?

Answer: Legolas

5. The most obvious parallel is the One Ring (in Middle Earth) compared to the Nibelungen Ring (the saga that inspired Richard Wagner). How do the movies emphasise the parallel?

Answer: The One Ring has a golden colour.

Read: SpongeBob Trivia Questions And Answers

6. What two animals are seen when the Hobbits are in the ‘Inn of the Prancing Pony’?

Answer: A cat and a ferret

7. Where was the entire trilogy of the “Lord of the Rings” filmed?

Answer: New Zealand

8. Which famous animator created the “Lord of the Rings” animated movie?

Answer: Ralph Bakshi

9. Aragorn first met Frodo where?

Answer: Bree

10. I am Boromir’s father and the Steward of Gondor.

Answer: Denethor

11. I sit on my throne, looking sick and old, But with help from Gandalf, again I feel bold. Who am I?

Answer: Theoden

12. In “The Fellowship of the Ring”, Merry and Pippin are punished for taking some fireworks. What type of punishment do they receive?

Answer: Washing dishes

13. The composer was obviously interviewed for the “Creating the Lord of the Rings Symphony” DVD. Who else was interviewed?

Answer: No one else was interviewed

14. What is the name of the actor who plays Faramir of Gondor?

Answer: David Wenham

15. What is the name of the first movie in the trilogy?

Answer: The Fellowship of the Ring

16. Where was the set of Hobbiton filmed?

Answer: Waikato

17. Who played Samwise Gamgee?

Answer: Sean Astin

18. I appear extremely old and worn But I’m still quite quick on my feet, I never lose hope, or stop fighting in war, Until my task is complete. Who am I?

Answer: Gandalf

19. I’m a Hobbit of the Shire And a journey I must make. I watch out for Mr. Frodo For precautions he must take. Who am I?

Answer: Sam

20. I’ve got scruffy black hair, with the elves I have lived. I love an elf princess and aid I do give. Who am I?

Answer: Aragorn

21. My hair is white and my feet are long, to keep this Ring longer, would be terribly wrong. Who am I?

Answer: Bilbo

22. Speaking of injuries, what injury does Sean Astin (Samwise “Sam” Gamgee) obtain while filming “FOTR”? (remember, injury meaning he got hurt)

Answer: his left foot is pierced by a shard of glass

23. Step into the forest now And sit beside a tree. Wait there for a thousand years And still living I may be. Who am I?

Answer: Galadriel

24. What is the last piece of music heard on the “Creating the Lord of the Rings Symphony” DVD, while the credits are rolling?

Answer: The Breaking of the Fellowship

25. When did the animated version come out?

Answer: 1978

26. Who do we see arrive first for the council of Elrond?

Answer: Boromir

27. Who, even on his day off, always rode a horse to practice horseback riding and to bond with his horse?

Answer: Aragorn

28. Bill the Pony accompanies the Hobbits, Aragorn, and later the rest of the Fellowship, from where to where?

Answer: Bree to the Walls of Moria

29. He stepped on a piece of glass, hurting his foot and delaying shooting of a scene in “The Fellowship of the Ring.”

Answer: Samwise Gamgee

30. I do not know what _____ is in my blood.

Answer: strength

31 to 60 Lord Of The Rings Trivia Questions And Answers

31. I have been robbed of something very precioussssss of mine…

Answer: Gollum/Smeagol

32. In “The Fellowship of the Ring”, Frodo and Sam run into Merry and Pippin while fleeing farmer Maggot’s place. What do they find shortly after that?

Answer: Mushrooms

33. It is Bilbo’s 111th birthday. What is the year according to Shire’s reckoning?

Answer: 1400

34. My weary eyes have seen many years, in Rivendell I live, to the Fellowship, I provide a council but hope I have yet to give. Who am I?

Answer: Elrond

35. What does Howard Shore cite as the primary inspiration for the music he wrote for “The Lord of the Rings?”

Answer: The written works of J.R.R. Tolkien

36. What injury does Viggo Mortensen (Aragorn) get?

Answer: he broke 2 of his toes

37. What was the animation technique used in the animated version of “LOTR”?

Answer: Rotoscoping

38. Who acts the role of Gandalf the wizard?

Answer: Sir Ian McKellen

39. Who does the actress Liv Tyler play?

Answer: Arwen

40. A flock of black birds, spies of Saruman, fly over the Fellowship. What sort of birds are they?

Answer: Crebain

41. From where did Andy Serkis get his inspiration for his character’s trademark “Gollum, Gollum” cough?

Answer: a cat coughing up a furball

42. He is the mastermind behind such classic games as ‘Tig’ and ‘Cup’. (These were games being played by some of the cast in between scenes while shooting “The Fellowship of the Ring”.)

Answer: Meriadoc Brandybuck

43. In the scene The Account of Isildur, what year of the Second Age does Gandalf speak of?

Answer: 3434

44. My roots reside in Gondor And for my brother I do mourn, He died enroute to Mordor When the Fellowship was torn. Who am I?

Answer: Faramir

45. We ride on dark-haired stallions Our leader is the Witch King. We always chase the Hobbits And try to capture the Ring. Who are we?

Answer: Ringwraiths

46. What sort of animals sometimes tickle Treebeard?

Answer: Field mice

47. Who does Aragorn say he is a friend of during his first meeting with Boromir?

Answer: Gandalf

48. Who does the actor Ian Holm play?

Answer: Bilbo Baggins

49. I am a rather respected Elf Who feels Dwarfs are a royal pain. Then the day I helped to fight at Helm’s Deep I was, most unfortunately, slain. Who am I?

Answer: Haldir

50. I am both a lady and a warrior And I long to fight in war, But I am told that I cannot, which stinks a lot Oh I dream of so much more. Who am I?

Answer: Eowyn

51. I am the Elf in Lothlórien who showed the company to Galadriel and Celeborn.

Answer: Haldir

52. I reside in Mirkwood and my hair has a glow, Yet do not test my fighting skills, For I’m lethal with a bow. Who am I?

Answer: Legolas

53. I scream like a girl and am helped by Strider, This burden that I bear, must be cast into fire. Who am I?

Answer: Frodo

54. I traveled with the Fellowship, With Wizards and Elves who are feared, But then suddenly, I was captured by Orcs, Yet eventually saved by Treebeard. Who am I?

Answer: Merry

55. My skin and my hair are a lovely bright white, an elf? yes I am, Known as the Lady of Light. Who am I?

Answer: Galadriel

56. One particular area was used in creating two sets. What were the two sets or locations in Middle Earth that utilized the same place, with the sets being built and torn down one after the other?

Answer: Helm’s Deep and Minas Tirith

57. Shiny and round I taunt your mind, slip me on and you’ll be hard to find. I am the one…

Answer: Ring

58. What special instrument did the composer choose to highlight the theme of Smeagol/Gollum?

Answer: Dulcimer

59. Who, at Amon Hen, tried to take the ring from Frodo?

Answer: Boromir

60. At the end of the movie “The Fellowship of the Ring”, Boromir is confronted with a great host of Orcs. He then takes an action that reminds me of what Roland did in the “Chanson the Roland”, when facing a great number of Moors. What do Roland and Boromir both do at this critical moment?

Answer: Blow their horn

61 to 90 Lords Of The Ring Trivia Questions And Answers

61. I am heir to the throne of Gondor, and am known as many names!

Answer: Aragorn

62. I like to eat mushroom and Ale I like to sip, I’m a troublesome lad when with my best friend Pip. Who am I?

Answer: Merry

63. In “The Return of the King”, Aragorn, Gimli and Legolas travel a certain road to where the dead live. Name that road.

Answer: Dimholt

64. In the documentary, what is the first piece of music we see being performed?

Answer: The Prologue

65. To whom did Aragorn say this? “If by my life or death I can protect you, I will.”

Answer: Frodo

66. What is the last name of Meriadoc, a.k.a; Merry?

Answer: Brandybuck

67. What is the name of the book that Bilbo is writing?

Answer: There and Back Again : A Hobbit’s Tale

68. Who wrote the sound track for the animated “LOTR”?

Answer: Leonard Rosenman and Paul Kont

69. Fill in the Blank: “Things are made to ________ in the Shire.”

Answer: endure

70. Long years ago I was slain in battle And no longer feared by all. But lucky for me, my spirit endured, And my Ring has heard my call. Who am I?

Answer: Sauron

71. What injury did Orlando Bloom (Legolas) get?

Answer: broken rib

72. What sort of insect does Gandalf send for help when he is being held prisoner by Saruman?

Answer: A moth

73. Where was Mordor, Emyn Muil filmed in the movies?

Answer: Taupo Region

74. Who plays King Theoden?

Answer: Bernard Hill

75. Who provided the voice for Frodo in the animated “LOTR”?

Answer: Christopher Guard

76. Who says ‘Even the very wise cannot see all ends’?

Answer: Gandalf

77. Who says “You have a stout heart little hobbit but it will not save you”?

Answer: Strider

78. Who was acquired for his or her role in the “Lord of the Rings” trilogy at literally, the last minute?

Answer: Aragorn, son of Arathorn

79. Whose tomb do the Fellowship visit whilst in Moria?

Answer: Balin

80. I am the daughter of Elrond and am greatly in love with Aragorn!

Answer: Arwen

81. In the Troll forest while looking for the Kingsfoil, who surprises Aragorn?

Answer: Arwen

82. The prosthetics worn for his role had harsh effects on the skin around his eyes; it peeled off and turned pink!

Answer: Gimli, son of Gloin

83. What are the names of the horses that Eomer gives to Aragorn, Legolas, and Gimli?

Answer: Hasufel and Arod

84. What are the wolf-like animals that attack Theoden and his people called?

Answer: Wargs

85. What do we see behind the choir and orchestra as the Symphony is being performed?

Answer: Artwork by John Howe and Alan Lee

86. What is Merry’s surname?

Answer: Brandybuck

87. What is the name of the volcano used to film Mount Doom?

Answer: Mount Tongariro

88. What is the second line in Pippin’s song from “The Return of the King”?

Answer: “The world ahead”

89. Who is Aragorn in love with?

Answer: Arwen

90. Who plays Peregrin Took?

Answer: Billy Boyd