42 New Year Riddles With Answers

Published on:

Check out here the list of some new year riddles with answers.

New Year Riddles [1 to 14]

1. A mother gave birth to twin boys, but they were born in different years and on different days. And no, they are not part of 2 sets. How is this possible? Answer: One was born on Dec. 31 at 11:59pm and the other was born on Jan. 1st at 12:00am!

2. At Chinese New Year celebrations, I breathe fire, dance and run amuck, With a few men to guide my steps, My presence brings good fortune and luck, What am I? Answer: Dragon

3. Can you name a food that is considered unlucky to eat for the New Year? Answer: Unlucky foods to avoid are lobster, because they move backwards, not forward into the New Year. Likewise chicken is discouraged because the bird scratches in a backward direction. Another superstition is to not eat fowl because they could cause good luck to fly away.

4. Champagne is the traditional toasting drink of New Year’s. Where is it made? Answer: Authentic champagne is a light sparkling wine which can only originate in the Champagne region of Northeastern France. It can only be made from Pinot Noir, Pinot Meunier or Chardonnay grapes from that region.

5. Everyone knows that both Christmas Day and New Year’s Day always fall on the same day of the week. However, in 1939, the year of the outbreak of World War II, Christmas fell on a Monday and New Year’s fell on a Sunday. Why? Answer: In any given year Christmas Day and New Year’s Day fall on different days of the week. Christmas occurs around 51 weeks later in the year than New Years Day. 1939 was no different.

6. I am a dessert used for celebrating all the occasions? What is it? Answer: A Cake

Read: Number Riddles

7. I am a holiday, of course, celebrated in December, I am celebrated until New Year, People who celebrate me are considered Evil by many Religions, what am I? Answer: I am Yule!

8. If you don’t keep it, it breaks. What is it? Answer: A Promise

9. In the Middle Ages most European countries observed New Year’s Day on March 25th. What is the significance of this date? Answer: March 25th is recognized as Annunciation Day, celebrating when Mary learns from the Archangel Gabriel that she will give birth to the Son of God.

10. In what year did Christmas Day and New Year’s Day fall in the same year? Answer: It happens every year.

11. It falls in the winter season but never gets hurt. What is it? Answer: Snow

12. It has a neck but no head. What is it? Answer: A bottle

13. It has a thumb and four fingers, but it is not a hand. What is it? Answer: A glove

14. It is a cracker that cannot be eaten. What is it? Answer: Firecracker

New Year Riddles [15 to 28]

15. It is a place where you check the countdown for the New Year celebrations. What is it? Answer: A clock

16. Joe is turning 17 this year, yet he turned 16 yesterday. How is this possible? Answer: Joe’s birthday is on December 31, the last day of the year. The current day was January 1st of the next year.

Read: Pirate Riddles

17. Name the most recent year in which New Years came before Christmas? Answer: This year. New Years always comes before Christmas of the same year.

18. One lady ordered a fast delivery pizza and her order came the next year. How is this possible? Answer: She ordered the pizza for New Years Day.

19. The day before yesterday, Chris was 7 years old. Next year, she’ll turn 10. How is this possible? Answer: Today is Jan. 1st. Yesterday, December 31, was Chris’s 8th birthday. On December 30, she was still 7. This year she will turn 9, and next year, she’ll turn 10.

20. Two girls have the same parents and were born at the same hour of the same day of the same month, but they are not twins. How can this be possible? Answer: They were not born in the same year.

21. What can you catch but cannot throw? Answer: Cold

22. What day marks the beginning of the New Year for followers of the Jewish religion? Answer: Rosh Hashanah is the beginning of the New Year for members of the Jewish religion. The Hebrew translation means “Beginning of Year”.

23. What do you tell someone you didn’t see at New Year’s Eve? Answer: “I haven’t seen you for a year!”

24. What goes up and never comes back? Answer: Age

25. What is a cow’s favorite day? Answer: Moo-years Day!

26. What is a phrase that’s formed of 4 letters, but consists of 3, sometimes is written with 9, never with 5, and occasionally is made up of 12. Answer: ‘HNY everyone’

27. What is it that begins with letter T and ends with letter T and has T in it? Answer: A teapot

28. What is significant about 3661 seconds past midnight on 1st January 2001? Answer: The time and date will be 01:01:01 on 01/01/01.

New Year Riddles [29 to 42]

29. What is that we can’t see, but it is in front of us? Answer: The future

30. What parade is held each year on New Year’s Day? Answer: The Tournament of Roses Parade, also known as the Rose Bowl Parade, occurs each New Year’s Day in Pasadena, California.

31. What’s the problem with jogging on New Years Eve? Answer: The ice falls out of your drinks!

32. When do you start celebrating the New Year? Answer: 31st December midnight

33. When does Mickey Mouse put up his new calendar? Answer: On New Ears Day!

34. When does New Years Day come before Christmas Day? Answer: Every year!

35. When I asked her how old she was, she smiled and said cryptically: “The day before yesterday I was 22, but next year I’ll be 25.” What is her birthday and when was the date of our conversation? Answer: We conversed on January 1 and her birthday was on December 31. So, the day before yesterday on Dec. 30th she was 22 and he turned 23 on Dec. 31. So her next birthday, when she turns 24, would be Dec. 31 of the same year the question was asked.  However, next years birthday would be the following year on Dec. 31, when she would be 25.

36. Which is the month when the Christmas and New Year party is celebrated? Answer: December

37. Which ship has two people but no captain? Answer: Friendship

38. Who established January 1 as the start of the New Year? Answer: Julius Caesar declared January 1 the start of the new year when he established the Julian Calendar. January was named for Janus, the two-faced god who looked both ahead to the new year and back to the previous year.

39. Who were the first people in history to celebrate the New Year and to make New Year’s resolutions? Answer: Around 4000 years ago the Babylonians were the first to celebrate New Year’s. Their most common resolution was to resolve to return borrowed farm equipment in the New Year.

40. Why do people in Spain eat 12 grapes at midnight on New Year’s Eve? Answer: In Spain 12 grapes are eaten at midnight to secure 12 happy months in the coming year – one for each stroke of the clock. Each grape individually represents a different month.

41. You need a crowd to throw me. What am I? Answer: A party

42. You will purchase me to eat but will not be able to eat. Who am I? Answer: A plate